Telefon kontaktowy75 7221728
E-mail kontaktowyszkola@siekierczyn.pl
O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT

AKTUALNOŚCI


2019-03-01 r.
SZKOLA STOŁÓWKA

Jadłospis od 27.02.2019 r. do 12.03.2019 r.
w Szkole Podstawowej w Siekierczynie oraz w Szkole Podstawowej w Zarębie

27.02.2019 r.

Zupa szczawiowa z jajkiem (300g) ryż(100g) z sosem truskawkowym(130g) mandarynka, kompot owocowy (200ml) (1,3,7,9)

28.02.2019 r.

Rosół z makaronem (300g), ziemniaki (300g), potrawka z kurczaka (130g) ogórek (130g) kompot owocowy z jeżyną (200g) (1,3,7,9)

01.03.2019 r.

Krupnik z kaszy jęczmiennej (300g) , makaron wieloziarnisty (100g) leczo warzywne (130g) kompot jabłkowy   z cynamonem (200g) (1,3,7,9)

04.03.2019 r.

Zupa kalafiorowa (300g) placki ziemniaczane ze śmietaną (330g) surówka z marchewki i jabłka (130g) kompot truskawkowy ( 200g) (1,3,7,9)

05.03.2019 r.

Żurek(300g) kasza gryczana (100g) schab duszony w jarzynach (130g) ogórek kiszony (130g) kompot jagodowy (200g) (1,3,7,9)

06.03.2019 r.

Barszcz ukraiński (300g)pierogi ruskie ze śmietaną (330g) jabłko, kompot wieloowocowy (200g) (1,3,7,9)

07.03.2019 r.

Zupa porowa (300g) ziemniaki (300g), bigos (130g), banan, herbata z cytryną i miodem (200g) (1,3,7,9)

08.03.2019 r.

Zupa brokułowa (300g) makaron (100g) z serem , sok Kubuś , kompot gruszkowy (200g) (1,3,7,9)

11.03.2019 r.

Zupa pomidorowa z ryżem (300g) , ziemniaki (300g) porcja ryby (130g), surówka z kiszonej kapusty (130g), kompot  śliwkowy (200g) (1,3,4,7,9)

12.03.2019 r.

Zupa z fasolki szparagowej (3000g) ,makaron spaghetti (100g) z sosem bolońskim (130g), gruszka , kompot owocowy (200g) (1,3,7,9)

 

Zastrzega się możliwość zmiany jadłospisu
Intendent : Ewelina Tchórz

 

Jadłospis od 27.02.2019 r. do 12.03.2019 r.
w Przedszkolu w Zarębie

27.02.2019 r.

Śniadanie: Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (6g) szynką wieprzową (20g) , płatki owsiane na mleku (150ml), kalarepa, herbata z cytryną (130ml) (1,7)

Obiad : Zupa szczawiowa z jajkiem (200g) , ryż  z sosem truskawkowym (230g) , mandarynka, kompot owocowy (130ml) (1,3,4,7,9)

Podwieczorek : Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym (150g)

28.02.2019 r.

Śniadanie : Bułka kukurydziana z dynią (30g) masłem (6g)serem żółtym (20g) , pomidorem  i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku (150ml) herbata z aroni (130ml) (1,7)

Obiad : Rosół z makaronem (200g) ziemniaki (150g) potrawka z kurczaka (70g)ogórek (70g),  kompot wieloowocowy z jeżyną (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek :  Koktajl jagodowy (150g) ,chrupki kukurydziane (1,7)

01.03.2019 r.

Śniadanie: Chleb razowy (30g) z masłem (6g) pastą rybną (20g) , kasza jaglana na mleku (150ml) , gruszka , herbata malinowa (130ml )

Obiad : Krupnik z kaszy jęczmiennej (200g) makaron wieloziarnisty (50g) leczo warzywne (70g), kompot jabłkowy z cynamonem (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek : Ciasto drożdżowe z truskawkami (150g) (1,7)

04.03.2019 r.

Śniadanie : Chleb z sezamem (30g) masłem (6g) filetem z indyka (20g) ogórkiem kiszonym , kasza kukurydziana na mleku (150ml) , herbata z miodem (130ml) (1,7,11)

Obiad : Zupa kalafiorowa (200g) , placki ziemniaczane ze śmietaną (230g), surówka z marchewki  i jabłka (70g), kompot truskawkowy (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek : Sok pomidorowy , herbatniki (1,7)

05.03.2019 r.

Śniadanie: Bułka grahamka (30g) z masłem (6g), pastą jajeczną z natką pietruszki (20g) ,mandarynka  kawa Inka(150ml), herbata z dzikiej róży (130ml) (1,3,7)

Obiad : Żurek (200g), kasza gryczana (50g) schab duszony w jarzynach (70g), ogórek kiszony, kompot jagodowy (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek : Kasza manna na gęsto z sokiem malinowym (150g) (1,7)

06.03.2019 r.

Śniadanie: Chleb razowy (30g) z masłem(6g) kiełbasą żywiecką  (20g), płatki jęczmienne na mleku (150ml) , pomarańcza , herbata (130ml) (1,7)

Obiad : Barszcz ukraiński(200g) pierogi ruskie ze śmietaną (230g)jabłko, kompot wieloowocowy (130ml) (1,3,4,7,9)

Podwieczorek : Danonek , gruszka (7)

07.03.2019 r.

Śniadanie :Bułka wieloziarnista (30g) z masłem(6g) , pasztetem drobiowym(20g) , kasza jaglana  na mleku (150ml)papryka czerwona, herbata żurawinowa (130ml) (1,3,7)

Obiad : Zupa porowa (200g) , ziemniaki (150g) , bigos (70g), banan , kompot owocowy (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek : Bułka maślana(30g) z dżemem truskawkowym,  jabłko (1,7)

08.03.2019 r.

Śniadanie : Chleb mistrzów (30g) z masłem (6g), jajecznica ze szczypiorkiem , rzodkiewka , kakao (150ml), herbata z miodem i cytryną (130ml) (1,3,7)

Obiad : Zupa brokułowa (200g) makaron z serem (230g), sok Kubuś (150ml) , kompot owocowy (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek : Galaretka z brzoskwiniami (150g)

11.03.2019 r.

Śniadanie : Chleb pszenny (30g) z masłem (6g) parówka na gorąco z ketchupem , kawa zbożowa (150ml) marchewka , herbata owocowa (130ml)

Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem (200g), ziemniaki (150g) porcja ryby (70g) surówka z kiszonej kapusty (70g), kompot śliwkowy (130ml) (1,3,4,7)

Podwieczorek : Budyń malinowy (150g), suszone morele(1,7)

12.03.2019 r.

Śniadanie : Bułka razowa (30g) z masłem (6g) pastą z tuńczyka i warzyw (20g), kawa Inka (150ml) , herbata z cytryna (130ml) (1,3,47)

Obiad :Zupa fasolki szparagowej (200g), makaron spaghetti (50g) z sosem bolońskim (70g), gruszka , kompot wieloowocowy (130ml) (1,3,7,9)

Podwieczorek : Sałatka owocowa z żurawiną (150g)

 

Zastrzega się możliwość  zmiany jadłospisu : -)

 

Jadłospis oraz informacje o  alergenach

 

Zgodnie  z rozporządzeniem parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom In formacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera  to danie.

Numery alergenów występujących  w posiłkach :

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  3. Jaja i  produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  4. Ryby i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie )
  6. Soja i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  7. Mleko i produkty pochodne ( produkty na ich bazie )
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie )
  9. Seler i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  10. Gorczyca i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin ( produkty przygotowane na ich bazie )
  14. Mięczaki ( produkty przygotowane na ich bazie )

Do przygotowania posiłków używane  są przyprawy : pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać  śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

                      
Intendent : Ewelina Tchórz

 

Linki:

Projekt z klasą
Stronę dwiedziło: 108766 osób.
AKTUALNOŚCI | O SZKOLE | DOKUMENTY | ZAMÓWIENIA | KONTAKT
Copyright © SP w Siekierczynie - 2012